Polírozás

A minta felületének végső előkészítése a vizsgálatokhoz polírozókendők, gyémánt szuszpenziók, paszták, vagy oxidok segítségével.

Polírozás 

Alkategóriák

 • Polírozó kendők

  Az eltérő alapanyagú mintákhoz a különböző felületi minőség eléréséhez különböző polírkendőket és polírozó anyagokat ajánlunk. Kialakítás szempontjából rendelkezésre állnak polírkendők öntapadós valamint fém- és mágnes hátlapos kivitelben. Bizonyos polírkendő elérhető perforált változatban is.

  Az előpolírozáshoz és a középső illetve végpolírozáshoz jellemzően más-más polírkendők használatát javasoljuk. A polírkendők alapanyagát tekintve a vegyi (PAN és Neoprén) és természetes (pamut, selyem) szálakból álló szövetek és nem szőtt textíliák is elterjedtek. A szövet szerkezete, annak sűrűsége, vastagsága, keménysége (shore) stb. befolyásolja a szuszpenzió megtartó képességét, illetve az alkalmazandó polírozó szemcse méretet. Tehát a különböző gyémánt szemcse méretek különböző polírkendőkkel párosíthatók, de némely kendő egészen széles szemcsetartományban használható jó hatásfokkal.

  A kezdő lépésnél használatos kendők jellemzően gyorsan adnak kielégítő eredményt, amit a sűrű szövésű vegyi-szálakból álló szövetszerkezet biztosít. Az ún. Super Finishing végpolírozásnál gyakori polírozóanyagok a különböző szilikátok (pl. a SiC és Al oxidok). Ezek használatát 1um alatti szemcse méretekkel neoprén kendővel javasoljuk.

  A kendők elérhetők 200, 230, 250 és 300mm-es átmérőkben.

 • Gyémánt polírozó szuszpenziók

  A gyémánt szemcsék folyadékban elegyítve szuszpenziót alkotnak. A szuszpenziók elérhetők koncentrátum formájában és használatra kész (ready to use) formában is. A folyadékok lehetnek víz, alkohol és olaj alapúak a felhasználási igényekhez igazodva.
  Polikristályos és monokristályos gyémánt szuszpenziók széles 1/10 µm-től 45 um-es szemcseméretekben érhetők el. A Microdiamant cég egyedülálló gyártási és minősítési eljárása biztosítja a polírozási folyamat optimalizálását. A szigorúan kalibrált gyémánt szemcseméretek biztosítják az egymásra épülő polírozási lépésszámok minimalizálását.

 • Gyémánt polírozó paszták

  A gyémánt paszták sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaznak gyémántot, mint a szuszpenziók, így sokkal gyorsabban telítik meg a polírkendőt. A paszta higításához jellemzően vizes alapú lubrikáló folyadékot ajánlunk. Amennyiben a mintát nem érheti víz, úgy az alkoholos változat használható.

  Polikristályos és monokristályos gyémánt paszták széles 1/10 µm-től 45 um-es szemcseméretekben érhetők el. A svájci Microdiamant cég egyedülálló gyártási és minősítési eljárásának köszönhetően a legmagasabb minőségű termékek érhetők el a polírozási folyamat optimalizálásához. A szigorúan kalibrált gyémánt szemcseméretek biztosítják alapvetően az egymásra épülő polírozási lépésszámok minimalizálását és a legjobb felületi minőséget.

 • Gyémánt polírozó stick

  A gyémánt polírozó stickek kényelmes adagolást biztosítanak leginkább a munka intenzív ipari környezetben történő felhasználásoknál. Használatával gyorsabban telíthető a polírkendő, adagolása gyors és kényelmes.

  Polikristályos és monokristályos gyémánt stick-ek széles 1/10 µm-től 45 um-es szemcseméretekben érhetők el. A svájci Microdiamant cég egyedülálló gyártási és minősítési eljárásának köszönhetően a legmagasabb minőségű termékek érhetők el a polírozási folyamat optimalizálásához. A szigorúan kalibrált gyémánt szemcseméretek biztosítják az egymásra épülő polírozási lépésszámok minimalizálását és a legjobb felületi minőséget.

 • Oxid szuszpenziók és porok

  Az alumínium-oxidok és szilícium-dioxidok feladata a legmagasabb minőségű végleges szuperfinising/végpolírozás elérése. Oxid szuszpenziókat gyakran maratóanyagokkal együtt használják, különösen lúgos készítményekkel, így a felület kontrasztossá válik a végső polírozás után. Elérhetők folyadék és por formában.

  A különböző polírozó anyagok lubrikáló kenőfolyadékkal hígíthatók, illetve tehetők felhasználásra alkalmassá. A kenőfolyadék biztosítja a polírozáshoz szükséges kenést és segít az anyag eltávolításában, a polírozó szemcsék hatékonyabb működésében.

 • Kenőanyagok

  Vízbázísú, és alkoholbázisú kenőanyagok. Tisztítják a polírkendőt és védik a a túlmelegedéstől polírozás közben. Gyémánt polírozó szuszpenzió koncentrátumok higításához is  ajánlott használatuk.