Csiszolás

A csiszolás a vágást követően az első lépés a felületi anyag eltávolítás folyamatában. A helyes csiszolási eljárás egyes lépései egyre kisebb deformációt sérüléseket okozva folyamatosan javítják a felület minőségét.  Így a csiszolási lépésekkel a felületi minőség a vizsgálathoz szükséges mértékig, illetve a polírozáshoz szükséges felületi minőség eléréséig javítható.

A csiszolási eljárás jellemzően több lépésből áll. A vágás/megmunkálás minőségétől függően az első csiszolási lépés P80-320-nál kezdődik. A jó csiszolási eljárásnál az egyes lépések által a mintába vitt deformáció fokozatosan csökken. Az utolsó lépésben bevitt deformációnak már nem szabad zavarnia a kiértékelést. A lépések számát alapvetően befolyásolja a kezdeti és vég felületi minőség közötti különbség, valamint a mikroszkópos vizsgálat igényességével szemben támasztott követelmény. A termelésben elvárt gyors és hatékony értékeléshez szükséges minőséggel szemben a dokumentáló, hibafeltáró, elemző, kiértékelés igényessége tehető.

A csiszolási folyamat optimalizálásán gyakorlatilag a lépések számának, ráfordított időnek, felhasznált anyagnak stb. racionalizálását értjük. A csiszolás lehet utolsó lépés a mikroszkópos vizsgálatot megelőzően, de követheti még polírozás és/vagy maratás is. A csiszolótárcsák és SiC csiszolópapírok jellemzően elérhetők 200, 230, 250 és 300mm-es átmérőben, de igény esetén más tetszőleges méretek is elérhetők.

Alapvetően két különböző típusú csiszolóeszközt különböztetünk meg:

SiC (szilícium-karbid) csiszoló papír
Gyémánt csiszolótárcsa

Csiszolás 7 terméket találtam.

Alkategóriák

 • Gyémánt csiszolótárcsák és polírozótárcsák

  A gyémánt csiszolótárcsák legfőbb előnye a klasszikus SiC (szilícium-karbid) papírral szemben a hosszú élettartam, tartósság. A csiszolótárcsák költség és időtakarékos megoldást nyújtanak a legtöbb alkalmazásnál. Használatával csökken a csiszolópapírok cseréjére fordított rezsi, idő, keletkező hulladék, raktározási költség.

  A gyémánt csiszolótárcsákkal történő csiszolásnál mindössze a felület tisztítása/öblítése és a csiszolókorongok hűtése szükséges. A gyémánt csiszolótárcsák kenését és öblítését víz biztosítja. A csiszolótárcsák használatával gyakran csökken a polírozásra fordított munka is. Különböző anyagokhoz és igényekhez különféle kialakítású és finomságú csiszolótárcsákat kínálunk. A csiszolótárcsák elérhetők SiC szemcsés változatban is.

 • Csiszolópapírok és csiszolófóliák

  A csiszolópapírok az anyageltávolítás hagyományos eszközei, magas eltávolítási rátával rendelkeznek. A csiszolást a ragasztóba ágyazott szilícium-karbid (SiC) szemcsék végzik. Gyakorlatilag minden olyan anyag csiszolására alkalmas, ami vizesen csiszolható.

  A Microdiamant a hagyományos nedves csiszolópapírok teljes választékát nyújtja. Ezek használhatók papír leszorító gyűrűs vagy fém hordozótárcsára ragasztható csiszolópapír rendszerekhez. Elérhető továbbá PET hátlapú rendszer is.

  A csiszolófólia a legjobb választás, ha az elvárás a magas minőség. Ezek elérhetőek két különböző hátoldal kialakítással: öntapadós és PET hátlappal. Jellemzően elektromos alkatrészek, kompozit mikroelektronikák, üvegszálas alkatrészek, fényvezető kábelek, csatlakozók csiszolására használják. A csiszolófóliákon a csiszolását gyémánt szemcsék végzik, melyeknek a finomsága elérheti a P5000-es értéket is.

 • Szilícium-karbid por

  Ipari célra jellemzően a fekete színű szilícium-karbidot használják, mint csiszolópor, de zöld változatban is elérhető. Atomszerkezete a gyémántéhoz hasonló, keménysége megközelíti azt. Fémek, üvegek, kövek, kerámiák stb. csiszolására használható. A szilícium-karbid P60-P1500 szemcsefinomságban érhető el. A különböző gyártási és minősítési eljárásoknak megfelelően a piacon eltérő szemcse méret szórással rendelkező szilícium porok érhetőek el. Alapvetően megkülönböztetünk ún. barkács és labor tisztaságú szilícium-karbid port. A labor tisztaságú szilícium-karbid porok kalibrált szűrőrendszer alkalmazásával kerülnek válogatásra. Előnye a nagy tisztaság mellett, hogy alkalmazásával csökkenthető a csiszolásra fordítandó lépések száma és ideje. Használatával a csiszolás során a felületen keletkező mélyebb karcok kiküszöbölhetők, illetve csökkenthetők, így a csiszolás ideje csökken.

 • Csiszoló-polírozó gépek

  A metallográfiai minták csiszolását és polírozását különböző kialakítású gépek segítik a felhasználási igényekhez igazodva. Az egyszerű kis méretű beágyazatlan minták kézből történő csiszolására, polírozására egyszerű egytárcsás csiszoló-polírozó gépeket ajánlunk. Nagyobb minta mennyiség és/vagy magasabb vizsgálati igények esetén már automata mintabefogófejjel rendelkező egy- vagy kéttárcsás gépeket ajánlunk folyadék adagolókkal. Így elérhető a magas minőségi elvárásoknak megfelelő hatékony és reprodukálható mintaelőkészítés. A gépek 200, 250 és 300 mm-es munkatárcsákkal szerelhetők fel.


Mutat 1 - 7 / 7
 • A Microdiamant gyémánttárcsáinak széles választékával új normákat állít fel a finom csiszolás terén, amely egyre inkább helyettesíti a polírozást. A tárcsákhoz használt magas...

 • A Microdiamant gyémánttárcsáinak széles választékával új normákat állít fel a finom csiszolás terén, amely egyre inkább helyettesíti a polírozást. A tárcsákhoz használt magas...

 • A Microdiamant gyémánttárcsáinak széles választékával új normákat állít fel a finom csiszolás terén, amely egyre inkább helyettesíti a polírozást. A tárcsákhoz használt magas...

 • A Microdiamant gyémánttárcsáinak széles választékával új normákat állít fel a finom csiszolás terén, amely egyre inkább helyettesíti a polírozást. A tárcsákhoz használt magas...

 • A Microdiamant a hagyományos nedves csiszolópapírok teljes választékát nyújtja. Ezek különféle hátoldal kialakítással állnak rendelkezésre:Papír hordozós szabványos szorítógyűrűs rendszerekhez, öntapadós...

 • A csiszolófóliák megfelelőbb választásnak bizonyulnak, ha a hosszú élettartam és magas minőség az elvárás. Ezek elérhetőek két különböző hátoldal kialakítással: öntapadós  és PET hátlappal szilikon beágyazású rendszerhez. A csiszolófóliák 200, 250, 300 és 350 mm átmérőben érhetők el.

 • A Microdiamant gyémánttárcsáinak széles választékával új normákat állít fel a finom csiszolás terén, amely egyre inkább helyettesíti a polírozást.  A Squadro-O és az Squadro-OWH speciálisan finomra...

Mutat 1 - 7 / 7