Metallográfia

Az metallográfiai anyagszerkezeti vizsgálatokhoz nélkülözhetetlen a kiválasztott minták megfelelő felületi előkészítése. Cégünk ehhez az előkészítési folyamathoz kínál szaktanácsadást, valamint a különböző előkészítési lépésekhez szükséges eszközöket és fogyóanyagokat.

A mintaelőkészítési folyamatot négy fő részre bontjuk:

Vágás - Kivágjuk a vizsgálandó mintadarabot. A megfelelő precizitású vágógép alkalmazásával jelentősen csökkenthető a további lépések idő- és anyagigénye.

Beágyazás - A kivágott mintákat sok esetben rögzíteni kell, ezt hideg, illetve meleg beágyazási módszerekkel érhető el.

Csiszolás - A vágás után fennmaradt nagyobb felületi egyenletlenségek eltüntetéséhez csiszolópapírt, illetve gyémánt csiszolótárcsákat használnak kézi vagy automata körtárcsás csiszológépeken.

Polírozás - A minta felületének végső előkészítése a vizsgálatokhoz polírozókendők, gyémánt szuszpenziók, paszták, vagy oxidok segítségével.

Pureon        Minőség - Made in SwitzerlandPureon

A Jupiter Tech Kft a svájci Pureon GmbH hivatalos képviselője Magyarországon.

A Pureon egy ipari gyémánttermékeket gyártó cég. Minden termékén a 100% -os minőségellenőrzés és az iparág legszigorúbb előírásai tükröződnek. Erőssége a minőség, ami hagyományosan mélyen gyökerezik a svájci precizitásból, megbízhatóságból és következetességből. 
A mai kritikus alkalmazások a gyémánt méretének alakjának és tisztaságának a lehető legnagyobb pontosságát igénylik. A Pureon szigorú háromlépcsős minőségellenőrzési eljárása garantálja a mikronos gyémánttermékek legmagasabb teljesítményét a metallográfiai folyamatban.

Metallográfia 7 terméket találtam.

Alkategóriák

 • Vágás

  A vágás a metallográfiai mintakészítés első vagy megelőző lépése. A mintakészítés egymásra épülő lépései nagymértékben befolyásolják a soron következő műveleti lépést, hozzátéve vagy elvéve annak elvégzéséből. Ha a vágott felület deformációja, károsodása csökken egy jó tárcsa és vágási művelet alkalmazásával, akkor az azt követő csiszolási folyamat is csökken.

  A nem megfelelő tárcsa használata helyrehozhatatlanul befolyásolhatja az elemzés végleges eredményeit, mivel a minták túlhevülhetnek.

  A vágófelület visszavonhatatlanul megváltoztatja minta szerkezetének főbb jellemzőit.

  Testre szabottan az iparági, illetve vizsgálati igényekhez illeszkedő vágókorongokat nyújtunk: acélművek, kovácsolt darabok, hőkezelt alkatrészek, rudak és csövek, turbinalapátok, réz, műanyag és kerámia termékek gyártói számára.

  Eltérő kötés keménységű vágótárcsákat ajánlunk a különböző keménységű anyagok vágásának optimalizálásához. A mintadarab megfelelő befogása biztosítja a törés és balesetmentes mintavételt. Tengelyszerű vagy alakos alkatrészek befogásához előnyös lehet a speciális mintarögzítők használata. A sérülékeny kisméretű anyagok precíziós mintavágásához kis 0,5 mm vastagságú tárcsákat ajánlunk.

  A minták túlmelegedésének elkerüléséhez egy új típusú keverék (amely bizonyos hőszigetelési tulajdonságokkal bíró komponensekkel van dúsítva) biztosítja a tárcsa önhűtő tulajdonságát. Ily módon sokkal több hőt képes megtartani a vágás során, anélkül, hogy azt a mintának adná tovább, amelynek ezáltal a felszíni rétege változatlan marad.

 • Mintabeágyazás

  A metallográfiai mintákat méretük, kezelésük vagy későbbi feldolgozásuk miatt szükséges beágyazni. A minták a beágyazást követően a megfelelő síkban könnyebben vághatók. Apró, éles mintáknál vagy automata gépen történő csiszolás-polírozásnál is előnyös lehet a minta beágyazása.

   Az ideális beágyazás:

  • résmentes
  • jól tapad a mintához
  • éltartó
  • jól és könnyen pozícionálható a minta benne
  • alacsony hő és nyomás bevitellel jár
  • gyors és termelékeny az elkészítése
  • anyaga áttetsző, nem képződik buborék benne
  • mikroszkópos vizsgálathoz illeszkedően előnyös szín
  • keménysége megegyezik a beágyazott anyaggal
  • címkézhető, tartósan jelölhető
  • vezetőképes, nem párolog ki vákuum alatt
  • egészségre nem ártalmas, nem szagos stb.

   Ha az ideálishoz való teljes megfelelés nem is mindig elvárás, de jó ha közelítünk hozzá. A különböző elvárások rangsorolása, illetve az elérhető anyagok alapján lehet kiválasztani az alkalmazandó hideg vagy meleg beágyazási technikát.

 • Csiszolás

  A csiszolás a vágást követően az első lépés a felületi anyag eltávolítás folyamatában. A helyes csiszolási eljárás egyes lépései egyre kisebb deformációt sérüléseket okozva folyamatosan javítják a felület minőségét.  Így a csiszolási lépésekkel a felületi minőség a vizsgálathoz szükséges mértékig, illetve a polírozáshoz szükséges felületi minőség eléréséig javítható.

  A csiszolási eljárás jellemzően több lépésből áll. A vágás/megmunkálás minőségétől függően az első csiszolási lépés P80-320-nál kezdődik. A jó csiszolási eljárásnál az egyes lépések által a mintába vitt deformáció fokozatosan csökken. Az utolsó lépésben bevitt deformációnak már nem szabad zavarnia a kiértékelést. A lépések számát alapvetően befolyásolja a kezdeti és vég felületi minőség közötti különbség, valamint a mikroszkópos vizsgálat igényességével szemben támasztott követelmény. A termelésben elvárt gyors és hatékony értékeléshez szükséges minőséggel szemben a dokumentáló, hibafeltáró, elemző, kiértékelés igényessége tehető.

  A csiszolási folyamat optimalizálásán gyakorlatilag a lépések számának, ráfordított időnek, felhasznált anyagnak stb. racionalizálását értjük. A csiszolás lehet utolsó lépés a mikroszkópos vizsgálatot megelőzően, de követheti még polírozás és/vagy maratás is. A csiszolótárcsák és SiC csiszolópapírok jellemzően elérhetők 200, 230, 250 és 300mm-es átmérőben, de igény esetén más tetszőleges méretek is elérhetők.

  Alapvetően két különböző típusú csiszolóeszközt különböztetünk meg:

  SiC (szilícium-karbid) csiszoló papír
  Gyémánt csiszolótárcsa

 • Polírozás

  A nagy nagyítású mikroszkópos vizsgálatokhoz  a minták karcmentes a vizsgálatot biztosítani képes "tökéletes" felületi minőség szükséges. Ezt polírozással illetve maratással lehet biztosítani. A szükséges szemcseszerkezeti kép elérése gyakran nagy kihívást jelent még a tapasztalt metallográfusoknak is. Az egy mintában lévő különböző anyagok szemcsék, fázisok eltérő tulajdonsága és viselkedése  a metallográfiai eljárás során a polírozás során válik hangsúlyossá. A polírozáshoz használt polírozó anyagok (gyémánt szuszpenziók, alumínium- és szilícium-oxidok) és polírkendők megfelelő kombinációjával biztosítható a szükséges polírozási eredmény elérése. A különböző minta anyagok, mint pl. acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz, titán és egyéb ötvözetekhez és kompozitokhoz szükséges polírozó anyagok és eljárásokhoz kérje segítségünket.

 • Replika vizsgálat

  Replika vizsgálatokat jellemzően az üzemelő berendezéseken szerkezeteken végeznek, ahol a roncsolásos mintavételezés, illetve beavatkozás csak korlátozottan végezhető el. A szerkezet integritásának biztosítása mellett, a vizsgált terület felületi előkészítése után mintavételezésre kerül sor. Ez a minta a felület lenyomata, ami mikroszkóp alá helyezve kerül kiértékelésre. A replika vizsgálat "quasi" roncsolásmentes vizsgálatnak tekinthető (a szerkezet épségét nem befolyásolja). A helyszíni metallográfiai minta jellemzően a helyszínen vagy laborban kerül kiértékelésre. 

 • Laboreszközök

Mutat 1 - 7 / 7
Mutat 1 - 7 / 7