Metallográfia

Az metallográfiai anyagszerkezeti vizsgálatokhoz nélkülözhetetlen a kiválasztott minták megfelelő felületi előkészítése. Cégünk ehhez az előkészítési folyamathoz kínál szaktanácsadást, valamint a különböző előkészítési lépésekhez szükséges eszközöket és fogyóanyagokat.

A mintaelőkészítési folyamatot négy fő részre bontjuk:

Vágás - Kivágjuk a vizsgálandó mintadarabot. A megfelelő precizitású vágógép alkalmazásával jelentősen csökkenthető a további lépések idő- és anyagigénye.

Beágyazás - A kivágott mintákat sok esetben rögzíteni kell, ezt hideg, illetve meleg beágyazási módszerekkel érhető el.

Csiszolás - A vágás után fennmaradt nagyobb felületi egyenletlenségek eltüntetéséhez csiszolópapírt, illetve gyémánt csiszolótárcsákat használnak kézi vagy automata körtárcsás csiszológépeken.

Polírozás - A minta felületének végső előkészítése a vizsgálatokhoz polírozókendők, gyémánt szuszpenziók, paszták, vagy oxidok segítségével.

Microdiamant        Minőség - Made in SwitzerlandMicrodiamant

A Jupiter Tech Kft a svájci Microdiamant GmbH hivatalos képviselője Magyarországon.

A Microdiamant AG egy ipari gyémánttermékeket gyártó cég. Minden termékén a 100% -os minőségellenőrzés és az iparág legszigorúbb előírásai tükröződnek. Erőssége a minőség, ami hagyományosan mélyen gyökerezik a svájci precizitásból, megbízhatóságból és következetességből. 
A mai kritikus alkalmazások a gyémánt méretének alakjának és tisztaságának a lehető legnagyobb pontosságát igénylik. A Microdiamant szigorú háromlépcsős minőségellenőrzési
eljárása garantálja a mikronos gyémánttermékek legmagasabb teljesítményét a metallográfiai folyamatban.

Metallográfia 6 terméket találtam.

Alkategóriák

 • Vágás

  A vágás a metallográfiai mintakészítés első vagy megelőző lépése. A mintakészítés egymásra épülő lépései nagymértékben befolyásolják a soron következő műveleti lépést, hozzátéve vagy elvéve annak elvégzéséből. Ha a vágott felület deformációja, károsodása csökken egy jó tárcsa és vágási művelet alkalmazásával, akkor az azt követő csiszolási folyamat is csökken.

  A nem megfelelő tárcsa használata helyrehozhatatlanul befolyásolhatja az elemzés végleges eredményeit, mivel a minták túlhevülhetnek.

  A vágófelület visszavonhatatlanul megváltoztatja minta szerkezetének főbb jellemzőit.

  Testre szabottan az iparági, illetve vizsgálati igényekhez illeszkedő vágókorongokat nyújtunk: acélművek, kovácsolt darabok, hőkezelt alkatrészek, rudak és csövek, turbinalapátok, réz, műanyag és kerámia termékek gyártói számára.

  Eltérő kötés keménységű vágótárcsákat ajánlunk a különböző keménységű anyagok vágásának optimalizálásához. A mintadarab megfelelő befogása biztosítja a törés és balesetmentes mintavételt. Tengelyszerű vagy alakos alkatrészek befogásához előnyös lehet a speciális mintarögzítők használata. A sérülékeny kisméretű anyagok precíziós mintavágásához kis 0,5 mm vastagságú tárcsákat ajánlunk.

  A minták túlmelegedésének elkerüléséhez egy új típusú keverék (amely bizonyos hőszigetelési tulajdonságokkal bíró komponensekkel van dúsítva) biztosítja a tárcsa önhűtő tulajdonságát. Ily módon sokkal több hőt képes megtartani a vágás során, anélkül, hogy azt a mintának adná tovább, amelynek ezáltal a felszíni rétege változatlan marad.

 • Mintabeágyazás

  A metallográfiai mintákat méretük, kezelésük vagy későbbi feldolgozásuk miatt szükséges beágyazni. A minták a beágyazást követően a megfelelő síkban könnyebben vághatók. Apró, éles mintáknál vagy automata gépen történő csiszolás-polírozásnál is előnyös lehet a minta beágyazása.

   Az ideális beágyazás:

  • résmentes
  • jól tapad a mintához
  • éltartó
  • jól és könnyen pozícionálható a minta benne
  • alacsony hő és nyomás bevitellel jár
  • gyors és termelékeny az elkészítése
  • anyaga áttetsző, nem képződik buborék benne
  • mikroszkópos vizsgálathoz illeszkedően előnyös szín
  • keménysége megegyezik a beágyazott anyaggal
  • címkézhető, tartósan jelölhető
  • vezetőképes, nem párolog ki vákuum alatt
  • egészségre nem ártalmas, nem szagos stb.

   Ha az ideálishoz való teljes megfelelés nem is mindig elvárás, de jó ha közelítünk hozzá. A különböző elvárások rangsorolása, illetve az elérhető anyagok alapján lehet kiválasztani az alkalmazandó hideg vagy meleg beágyazási technikát.

 • Csiszolás

  A csiszolás a vágást követően az első lépés a felületi anyag eltávolítás folyamatában. A helyes csiszolási eljárás egyes lépései egyre kisebb deformációt sérüléseket okozva folyamatosan javítják a felület minőségét.  Így a csiszolási lépésekkel a felületi minőség a vizsgálathoz szükséges mértékig, illetve a polírozáshoz szükséges felületi minőség eléréséig javítható.

  A csiszolási eljárás jellemzően több lépésből áll. A vágás/megmunkálás minőségétől függően az első csiszolási lépés P80-320-nál kezdődik. A jó csiszolási eljárásnál az egyes lépések által a mintába vitt deformáció fokozatosan csökken. Az utolsó lépésben bevitt deformációnak már nem szabad zavarnia a kiértékelést. A lépések számát alapvetően befolyásolja a kezdeti és vég felületi minőség közötti különbség, valamint a mikroszkópos vizsgálat igényességével szemben támasztott követelmény. A termelésben elvárt gyors és hatékony értékeléshez szükséges minőséggel szemben a dokumentáló, hibafeltáró, elemző, kiértékelés igényessége tehető.

  A csiszolási folyamat optimalizálásán gyakorlatilag a lépések számának, ráfordított időnek, felhasznált anyagnak stb. racionalizálását értjük. A csiszolás lehet utolsó lépés a mikroszkópos vizsgálatot megelőzően, de követheti még polírozás és/vagy maratás is. A csiszolótárcsák és SiC csiszolópapírok jellemzően elérhetők 200, 230, 250 és 300mm-es átmérőben, de igény esetén más tetszőleges méretek is elérhetők.

  Alapvetően két különböző típusú csiszolóeszközt különböztetünk meg:

  SiC (szilícium-karbid) csiszoló papír
  Gyémánt csiszolótárcsa

 • Polírozás

  A nagy nagyítású mikroszkópos vizsgálatokhoz  a minták karcmentes a vizsgálatot biztosítani képes "tökéletes" felületi minőség szükséges. Ezt polírozással illetve maratással lehet biztosítani. A szükséges szemcseszerkezeti kép elérése gyakran nagy kihívást jelent még a tapasztalt metallográfusoknak is. Az egy mintában lévő különböző anyagok szemcsék, fázisok eltérő tulajdonsága és viselkedése  a metallográfiai eljárás során a polírozás során válik hangsúlyossá. A polírozáshoz használt polírozó anyagok (gyémánt szuszpenziók, alumínium- és szilícium-oxidok) és polírkendők megfelelő kombinációjával biztosítható a szükséges polírozási eredmény elérése. A különböző minta anyagok, mint pl. acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz, titán és egyéb ötvözetekhez és kompozitokhoz szükséges polírozó anyagok és eljárásokhoz kérje segítségünket.

 • Replika vizsgálat

  Replika vizsgálatokat jellemzően az üzemelő berendezéseken szerkezeteken végeznek, ahol a roncsolásos mintavételezés, illetve beavatkozás csak korlátozottan végezhető el. A szerkezet integritásának biztosítása mellett, a vizsgált terület felületi előkészítése után mintavételezésre kerül sor. Ez a minta a felület lenyomata, ami mikroszkóp alá helyezve kerül kiértékelésre. A replika vizsgálat "quasi" roncsolásmentes vizsgálatnak tekinthető (a szerkezet épségét nem befolyásolja). A helyszíni metallográfiai minta jellemzően a helyszínen vagy laborban kerül kiértékelésre. 

 • Asztali keménységmérők

  Az asztali keménységmérő készülékek nagy pontosságot és széles méréstartományt kínálnak különféle keménységmérési eljárásokkal. Elérhetőek Micro Vickers, Vickers, Rockwell és Brinell vizsgálai módokat kínáló keménységmérő gépek kézi, félautomata és teljesen automata kivitelben is.


Mutat 1 - 6 / 6
Mutat 1 - 6 / 6